Raadsels


Wat heeft 6 benen, 2 hoofden, 4 oren, 2 handen, maar loopt op 4 voeten?

Antwoord:


In het kleine stadje: Smoking Gun dat in het wilde westen van Amerika ligt kwam op zekere dag Billy the Kid op zijn paard aan galopperen. Hij stopte voor de saloon om een paar dubbele whisky te gaan drinken. Toen hij van zijn paard afgesprongen was greep hij zijn lasso en bond het ene uiteinde daarvan vast aan de kop van zijn paard, waarna hij op de tapkast afliep. Nu was die lasso precies 5 meter lang, en 8 meter van de saloon af, stond een emmer met lekker fris water. Het paard van Billy the Kid had na de vermoeiende rit die hij af had moeten leggen flinke dorst gekregen, en hij stond smachtend naar de emmer water te kijken, maar hij wist uit ervaring dat zijn baas voorlopig niet naar buiten zou komen. Hoe slaagde dit paard erin om toch zijn dorst te lessen?

Antwoord:


In de tweede wereldoorlog had Duitsland bijna heel Europa veroverd. Een van de weinige landen dat niet veroverd was, was Zwitserland. De grens tussen Duitsland en Zwitserland bestaat voor een groot gedeelte uit de rivier de Rijn waar op een zekere plek een grote brug overheenloopt. Aan de Duitse kant daarvan was een wachtpost. De soldaten van deze wachtpost hadden het uitdrukkelijke bevel gekregen dat er niemand over de brug heen mocht. Als er iemand vanuit Duitsland mocht proberen over de brug naar Zwitserland te lopen, dan moesten ze daar meteen op schieten. Als er iemand uit Zwitserland over de brug naar Duitsland zou willen lopen, dan moesten ze die persoon onder bedreiging van hun geweer weer terugsturen. Nu was er een vrouw die vanuit Duitsland naar Zwitserland wilde vluchten. Ze zat al een hele tijd in de struiken verborgen en keek naar de brug om te zien wat daar allemaal gebeurde. Het was koud, en daarom zaten de soldaten in het wachthuisje. Om de 3 minuten kwam er een soldaat naar buiten, om te kijken of er iemand op de brug was. Nu was de brug zo lang dat het misschien wel 10 minuten zou duren voor iemand over de brug naar de overkant zou kunnen lopen. Dus begreep ze wel, dat het haar waarschijnlijk nooit zou lukken om veilig de overkant te kunnen halen. Toch kreeg ze op een zeker moment een goed idee, en ze slaagde er inderdaad in, om veilig over de brug naar Zwitserland te lopen. Hoe dacht jij dat ze daarin slaagde?

Antwoord:


Een vrouw van 43 jaar ligt dood in haar huis.
Er zit een gat in het dak, waar een dakpan ontbreekt.
De koekoeksklok in het huis staat stil op 10 minuten voor twaalf.
De open haard brandt echter nog en ook de CD speler staat nog aan.
Verder staat er in de oven een kip te sudderen.
Buiten schijnt de zon, maar alle bloemen in de tuin zijn uitgebloeid.
Wat klopt er niet?

Antwoord:


Wanneer is de langste dag, en wanneer is de kortste dag?

Antwoord:


In de Afrikaanse havenstad Timboektoe moesten een aantal havenarbeiders eens een zware
container in een schip laden. Nu was er een klein probleempje. Het schip was al helemaal volgeladen, en er was nog precies plaats voor die ene container. Maar de ruimte waar de container in moest, was zo krap dat er aan weerskanten van de container maar 1 centimeter ruimte overbleef. Nu zul je misschien zeggen, dat is dan net genoeg. Maar een container is een loodzwaar ding van 6 meter lang die je alleen met een havenkraan kunt verplaatsen. Als de container met de kraan in het ruim van het schip neergelaten moest worden kon hij net niet door de opening omdat de touwen waarmee de container aan de kraan hing, veel dikker waren dan de ene centimeter vrije ruimte die er was. De container er van boven in laten vallen was ook geen goed plan. Door zijn gewicht zou hij zo door de bodem van het schip heenslaan. Nu staan de havenarbeiders van Timboektoe er om bekend dat zij bijzonder vindingrijk zijn, en ze slaagden er dan ook in om de container kalm en zachtjes in het ruim te krijgen. Heb je enig idee hoe ze dat voor elkaar kregen?

Antwoord:


Hoeveel kanten heeft een voetbal?

Antwoord:


Het kasteel wordt zwaar bewaakt.
In de bosjes vlak bij de poort zit een rover, die het kasteel binnen wil dringen. Maar hoe?
Er komt een ridder te paard aan galopperen.
Wie ben jij roept de bewaker. Ik ben ridder Bosch van Drakensteijn zegt de ridder.
Twaalf, zegt de bewaker.
Zes, antwoord de ridder.
De bewaker doet prompt de poort open en de ridder rijdt het kasteel binnen.
Twaalf, zes denkt de rover, dat is natuurlijk het wachtwoord. Je moet het bedrag zeker door 2 delen.
Hij is nog maar net uitgedacht of er komt een vrouwtje met een mand met eieren aangelopen.
Wie is daar roept de bewaker traditiegetrouw.
Dag bewaker, zegt het vrouwtje, zijn er nog eieren nodig?
Acht, zegt de bewaker.
Vier, zegt het vrouwtje.
Kom dan maar gauw naar binnen, want het is koud! zegt de bewaker schappelijk.
Ha, nu weet ik het zeker denkt de rover. Gewoon het getal door twee delen. Ik ga erop af.
Hij kruipt al voorzichtig achter de struiken vandaan, als hij er snel weer onder wegduikt, want daar komt zowaar een koerier aangegaloppeerd. Die heeft kennelijk haast.
Zes, roept de bewaker zonder dralen.
Drie, roept de koerier terug, en draaft door de poort heen, die haastig is opengegooid.
De rover maakt van de gelegenheid gebruik om snel weg te sluipen, en even later komt hij via een omweg op de poort toegelopen, terwijl hij een vrolijk deuntje op zijn viool speelt.
Wie is daar roept de bewaker.
Ik ben Fulco de Minstreel, beste vriend, zegt de rover. Ik kom jouw heer opvrolijken met zang en dans.
Tien, zegt de bewaker, op zijn qui vive.
Vijf, antwoord de rover zelfverzekerd.
Meteen stuift de bewaker echter op hem af, en voert hem onder bedreiging van zijn hellebaardier, af naar de kerker van het kasteel.
Weet jij welke vergissing de rover maakte?

Antwoord:


Wat is de achternaam van Piet Hein?

Antwoord:


Er was eens een wrede keizer die een beeldschoon slavinnetje had.
Zij was zo mooi, dat hij met haar wilde trouwen.
Zij was echter niet alleen mooi maar ook trots, en ze was zo onverstandig om Nee, tegen de keizer te zeggen.
De boze keizer riep toen de voltallige vergadering van de Eerste Kamer en de Tweede Kamer bijelkaar.
Gezeten op zijn troon liet hij het slavinnetje binnenkomen en hij zei:
Ik geef je een laatste kans op leven of dood. Ik heb in mijn ene hand een witte Smartie en in mijn andere hand een bruine Smartie.
Als je de witte kiest, ben je vrij om weer naar je vaderland terug te keren.
Kies je de bruine, dan wordt je ter plekke onthoofd, en daarna opgehangen.
Maar kies een beetje vlug, anders gaan de Smarties smelten.
Het slavinnetje (beeldschoon en behalve trots ook nog ze slim als een kaketoe) begreep donders goed dat de wrede vorst, die immers zo slecht tegen zijn verlies kon, in allebei zijn handen een bruine Smartie had.
Hoe redde zij zich daaruit?

Antwoord:


Je hebt waarschijnlijk wel een het raadsel gehoord van de man die met een wolf, een geit en een kool op reis ging.
Toen hij bij een rivier aankwam lag daar alleen een gammel pontje waar alleen die man op kon, met slechts 1 van degenen die hij bij zich had. Hoe kreeg die man alles aan de overkant, zonder dat dat de wolf de geit opat, of dat de geit de kool opat? Je voelt natuurlijk op je klompen aan dat het een verzonnen verhaal is, want wie gaat er nu op reis met een wolf, een geit en een kool.
Het onderstaande verhaal is echter waar gebeurt, want degene die het mij verteld heeft leeft nog steeds.
In de Tweede Wereldoorlog werd er bij Arnhem zwaar gevochten.
De Engelsen en de Amerikanen probeerden daar een brug te veroveren, maar de Duitsers bleken veel te sterk te zijn.
Nu waren er 2 Engelse soldaten die niet gevangen genomen waren, en die probeerden over de rivier de Rijn te ontsnappen, om zo weer bij hun eigen troepen te komen. Ze kwamen bij een boerderij waar een boer woonde met 2 zoontjes.
Deze 2 kinderen hadden een kano waar ze net met hun tweeŰn in konden. Maar een jongetje en een soldaat erin, dat was veel te zwaar, dan zou de kano zeker zinken.
Toch wisten deze 2 dappere kinderen de 2 soldaten veilig aan de overkant te krijgen.
Hoe denk je dat ze dat voor elkaar kregen?

Antwoord:


Een gezin gaat met vakantie en huurt een berghut, ver van de bewoonde wereld.
Als ze in de hut aankomen, blijkt dat er geen electiciteit aanwezig is.
Er is echter wel een gasfornuis in de keuken.
In het woongedeelte is een open haard, met genoeg houtblokken om maanden te branden.
Verder zijn er volop kaarsen aanwezig.
In het hele huis is echter maar 1 lucifers doosje te vinden, en in dat ene doosje zit maar 1 lucifer.
Omdat niemand van hen sigaretten rookt, heeft ook niemand lucifers of aanstekers bij zich.
Wat denk jij dat ze nu het eerst aan zullen steken?

Antwoord:


Een mannetje woont op de 65e verdieping van een hoog flatgebouw.
Als het regent neemt hij wanneer hij naar buiten gaat de lift naar beneden, en als hij savonds thuiskomt ook weer de lift naar boven.
Maar als het niet regent dan neemt hij als hij naar buiten gaat, wel de lift naar beneden, maar savonds als hij thuiskomt loopt hij de trap op naar boven. Waarom denk je dat hij dan ook niet gewoon met de lift gaat.

Antwoord:


Je hebt vast wel eens een pingu´n gezien. Het zijn vogels die in de poolstreken wonen. Hoe kouder het is, hoe liever ze het hebben. Ze kunnen niet vliegen, en ook lopen gaat niet al te vlot. Ze waggelen maar een beetje. Zwemmen kunnen ze echter als de beste. De hele dag lekker baantje glijden op het ijs, en af en toe duiken ze in een wak, om een visje te vangen, die ze lekker oppeuzelen.
Ook in de poolstreken wonen ijsberen. Het zijn grote gevaarlijke roofdieren, die leven van de jacht. Meeuwen, poolvossen, zeehondjes, dat zijn allemaal dieren waar de ijsberen naar op jacht gaan. Af en toe worden er zelfs mensen gedood door een ijsbeer. IJsberen kunnen ook heel goed zwemmen. Soms springen ze van een ijsschots af om een kabeljauw te verschalken.
Nu is er iets heel eigenaardigs. Nog nooit heeft iemand gezien dat een ijsbeer een pingu´n ving. Waarom denk je dat ijsberen niet op jacht gaan naar pingu´ns?

Antwoord:


Naar Bovenkant pagina
Naar Jeugdpagina
Naar Startpagina
Laatst bijgewerkt op: 01.11.2007