VITAMINEN & MINERALEN

De 4 W’s zijn weer in het spel

Welke 4 W’s zult u zich wellicht afvragen, wel de 4 W’s staan voor:
- Wie
- Wat
- Wanneer
- Waarom

Allemaal vragen die je je zou moeten stellen wanneer je overweegt of besluit om wel of geen extra vitaminen en/of mineralen te gaan slikken.
Ik zal proberen in onderstaand overzichtje een beeld te schetsen van deze 4 W’s, waarin ik aan zal geven:
- welke functie de vitaminen en de mineralen hebben,
- in welke voedingsmiddelen ze zoal zitten en
- of het al dan niet zinvol is extra vitaminen in bijvoorbeeld pilvorm te gaan kopen.

VITAMINE VOEDINGSMIDDELLEN FUNCTIES
A
(Retinol)
wortelen, abrikozen, tomaat, vette vis, eierdooier, melk weerstand, gezichtvermogen, groei, huid, haar, tandvlees
B1
(Thiamine)
volkorenbrood, peulvruchten, aardappelen, groenten, noten, lever koolhydraatstofwisseling, werking van perifere (oppervlakkige) zenuwbanen.
B2
(Riboflavine)
melk(-produkten), vlees, eieren, bladgroenten, lever energiehuishouding, huid, haar, stofwisseling.
B5
(Panhotheenzuur)
volkorenbrood, dierlijke organen, ongeraffineerde graanprodukten energiehuishouding, vorming van o.a. cholesterol
B6
(Pyridoxine)
vlees, vis, melk, volkoren brood, groenten, aardappelen, eieren afweer, energiehuishouding
B12
(Cyanocobalamine)
vlees, vis, lever, eieren, melk, foliumzuur vorming rode bloedcel en zenuwstelsel, activering
C
(Ascorbinezuur)
groenten, fruit, aardappelen opbouw en herstel botweefsel, (opname Ca in skelet en gebit), ijzerresorptie, haar, hormoonproduktie, vorming bindweefsel, weerstand, aderen
D
(Calciferol)
vette vis, organen, melk, boter, eierdooier, margarine tanden, botten, weerstand, bewaking van het Ca en PH in het bloed
E
(Tocoferol)
lever, eieren, volkorenprodukten, plantenoliën rode bloedcellen, weerstand, bescherming essentiële vetzuren (gaat oxidatie van A en C tegen)
K
(Fylochinon)
lever, groene bladgroenten, aardappelen, koolsoorten, plantenoliën bloedstolling

 

MINERAAL VOEDINGSMIDDELLEN FUNCTIES
Calcium melk, kaas, vis, bladgroenten, kool, graanprodukten, peulvruchten, sojaprodukten opbouw van skelet en gebit, bloedstolling, spierwerking, zenuwimpulsoverdracht
Fluor drinkwater, zeevis, thee opbouw botten en gebit
IJzer vlees, ei, peulvruchten, bladgroenten, volle granen, appelstroop, gedroogde vruchten, noten produktie van hemoglobine (=eiwit) voor rode bloedcel, vrijmaken energie, doden van bacteriën
Jodium zout, schaal- en schelpdieren, zeevis, zeewier schildklierhormoon, groei, energie
Koper lever, schelpdieren, volle granen, noten, druiven, peulvruchten bindweefsel, huidbescherming, vorming hemoglobine, energie
Magnesium peulvruchten, bladgroenten, melk, volle granen, noten, aardappelen, vlees. tanden, botten,energie, spier- ontspanning, aanpassen in kou
Natrium zout, melk, brood, water, hartige hapjes, slagersprodukten waterbalans, hartritme
Kalium sinaasappel, abrikozen, banaan, vlees, aardappelen, koffie, pindakaas waterbalans, hartritme
Selenium volle granen, vlees, vis, zeedieren ui, knoflook. celbescherming, bescherming tegen sommige vormen van kanker, anti-oxidant
Zink volle granen, vlees, eieren, haring, peulvruchten, noten. genezing van wonden, huid, haar, groei en seksuele ontwikkeling.
Chloor "keuken" zout, vlees zuurgraadregulatie maag, handhaving zuur-base evenwicht
Fosfor melk, vlees, kaas, vis, granen,peulvruchten, noten opbouw skelet en gebit, transport van vetten, rol bij de stofwisseling
Molybdeen vlees, peulvruchten anti-oxidant
Silicium volle granen bindweefselvorming

Nadat u dit overzicht heeft gelezen zult u zich wellicht afvragen, "Krijg ik wel genoeg Vitaminen en Mineralen binnen op een dag”?
Wel in principe kan elke Nederlander per dag voldoende binnen krijgen wanneer hij of zij de schijf van 4-methode hanteert.
In deze maaltijdschijf is de wenselijke voeding die men per dag dient te nemen verdeeld in 4 groepen, te weten:

**1** brood, aardappelen en peulvruchten
**2** groenten en fruit
**3** melk(-produkten), kaas, vlees, vis, kip en ei
**4** halvarine, margarine, boter-, bak- en braadprodukten

Wanneer je bij een normale dagelijkse aktiviteitenpatroon voldoende middelen neemt uit elk van de 4 vakken, dan heb je in principe geen extra vitaminen- en mineralentoevoegingen nodig.
Maar er zijn een aantal groeperingen in Nederland die een reden kunnen hebben om SOMMIGE vitaminen en mineralen te suppleren. Hier vallen bijvoorbeeld bejaarden, baby’s, zieken en
ook (top)sporters onder.
Het is inmiddels wel bewezen dat extra vitaminen niet per definitie de prestatie verhogen, meestal verhoogt het alleen de prestaties van de verkopers en de fabrikanten.
Ik zeg dus niet dat je nooit kan en mag suppleren. Weet alleen waarom, je wat, wanneer en voor wie je extra suppleert.
Bij intensieve sportbeoefening kan het zijn dat je extra vitamine B nodig hebt, maar dat daarbij het slikken van bijvoorbeeld extra vitamine C of het mineraal zink, fosfor geheel overbodig is.
Hanteer de stelregels:

"WETEN IS BETER DAN SLIKKEN" en

"BEZINT EER GIJ BEGINT"

Dan pas kan je goed tot de 4 W’s komen:

Wie, Wat, Wanneer en Waarom !!!!!.

Hugo Veenker, KNAU-looptrainer

Bovenkant pagina
Medisch overzicht
Startpagina