Schimmelinfecties aan de voeten


Inleiding
Schimmelinfecties aan de voeten komen vaak voor. Het vervelende is dat een schimmelinfectie aan de voethuid en met name aan de teennagels, erg hardnekkig kan zijn. Sporters moeten extra alert, omdat ze veel gebruik maken van gemeenschappelijke douches en kleedruimtes waar het vaak warm, vochtig en lang niet altijd schoon is.

Wat is een schimmelinfectie?
Veel atleten denken dat de (extra) huidschilfering tussen de (laatste) tenen normaal is of dat een verdikte, verkleurde (grote) teennagel een 'normaal' gevolg is van een teennagel die er een keer af is gegaan. Meestal is er dan echter sprake van een schimmelinfectie van de huid of van de nagel. Deze schimmels (Trichophyton rubrum) infecteren vooral de huid op warme, vochtige plekjes en de nagel van de grote teen. Kenmerkend bij een schimmelinfectie is het 'luchtje,' want schimmels ruik je letterlijk.

Zwemmerseczeem
De meest voorkomende vorm van een schimmelinfectie is 'zwemmerseczeem'. Hierbij is de huid van de voet aangetast. Zwemmerseczeem treedt vaak op tussen de tenen. De symptomen zijn vrijwel meteen zichtbaar en bestaan meestal uit roodheid, jeuk en huidschilfering. Meestal zijn de symptomen dus niet zo ernstig maar het is wel belangrijk om de schimmelinfectie aan te pakken. Een schimmelinfectie van de huid hoeft namelijk niet zo onschuldig te blijven. Zo kunnen pijnlijke kloofjes tussen de tenen ontstaan, waardoor hardlopen bemoeilijkt wordt. Ook een heftiger huidreactie kan voorkomen, waarbij er sterk jeukende of pijnlijke blaasjes van de huid kunnen ontstaan. Door krabben, door aan- en uittrekken van ondergoed en door het gebruik van een vochtige handdoek kan ook de rest van het lichaam geïnfecteerd raken. Zo kan de liesstreek betrekkelijk gemakkelijk geïnfecteerd raken omdat ook daar de huid vaak vochtig is. Als de huid geïnfecteerd is met een schimmel, is de kans groter dat ook de (teen)nagels geïnfecteerd zullen raken.

Kalknagel
Bij een infectie van een teennagel 'kruipt' de schimmel tussen de nagel en nagelbed. Er is een verhoogd risico op een schimmelinfectie van de teennagel, als deze beschadigd is. In de sportsituatie is een veel voorkomen teennagel-beschadiging een 'blauwe' teennagel als gevolg van stoten of sporten met te kleine schoenen. Vaak zal de teennagel er uiteindelijk afgaan, waardoor de schimmel de nieuwe teennagel veel gemakkelijker kan infecteren. In de regel begint de infectie met een witte of gelige plek aan het uiteinde van de nagel. De schimmel dringt de verhoornde nagelplaat binnen, waardoor deze tenslotte verweekt. De nagelplaat raakt los van het nagelbed en er wordt een overmaat aan dik, verkleurd (wit-geel tot zwart-bruin) kruimelig hoorn gevormd. Doordat de geïnfecteerde teennagel dikker wordt, kunnen ze meer 'omhoog' groeien waardoor pijnklachten optreden bij het dragen van (sport-) schoenen. Daarnaast hebben deze teennagels soms de onhebbelijke eigenschap om in de nagelriemen te groeien, waardoor de kans op een ontsteking van de nagelriem toeneemt. Een schimmelinfectie hoeft niet aan alle nagels (tegelijkertijd) voor te komen. Ook kan het zo zijn dat alleen de nagels van één voet zijn aangetast.

Voorkomen van een schimmelinfectie
Belangrijk is dat je je realiseert dat een schimmelinfectie een infectieziekte is. Je kunt met bepaalde hygiënische maatregelen de besmettingskans zelf zo klein mogelijk houden. Zeker als je al een keer een infectie hebt gehad, en je dus 'bewezen' hebt gevoelig te zijn voor huidschimmels, moet je erg voorzichtig zijn.

Bovenkant pagina
Medisch overzicht
Startpagina
Laatst bijgewerkt op: 07.09.2003