Fons Jansen


Conference: Voorlichting

Wel een beetje behelpen, zo'n pop. Eerst zeiden ze: Verkleed een echte actrice als bruid en kom daar het toneel mee op. Maar die bleek niet te tillen. En om met een lichte vrouw hier naar Amsterdam te komen... Dat is water naar de zee dragen. Ze vragen wel altijd: Hoe kom je nou aan zo'n mooie bruidspop. Kunt u gewoon op de supermarkt krijgen. Om met Freud te spreken: een bruid van Albert Heijn is een Aha-Erlebnis.

Nou, ze praten al over huwelijksmarkten. Misschien komen we ooit zover, dat je je vrouw gaat uitzoeken op een supermarkt. Of dat de dames zich een heer gaan uitzoeken. In een soort mannendump. Een maagdenhuis voor heren. Een omgekeerde harem, een zijnem. Allemaal mannen achter tralies, kaartjes met de bloedgroep voor op de kooi. En een mevrouw loopt er langs met de verkoopster. "Wat u daar ziet is Willem, mevrouw. In een woord een moordvent. Enig met kinderen. Beetje aan de wilde kant. Maar mocht-ie niet bevallen, u kunt hem altijd ruilen, mevrouw. Als u de kassabon zou willen bewaren. Willem niet? George dan misschien? Een jongen uit een keurig milieu. Toch een heel voordelige man. is deze week in de reclame mevrouw. Was het voor uzelf of om cadeau te geven? In dat geval maakt u misschien gebruik van onze tijdelijke inruilpremie? Vijftig gulden terug voor uw oude man? Ongeacht het bouwjaar, natuurlijk, mevrouw. George is ook zeer huishoudelijk. Het is de enige van onze hele collectie die is goedgekeurd door de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen."

En dan met die man naar huis. Prijsje eraf, wasvoorschrift erbij. En natuurlijk ook het certificaat van zeer goed voorgelicht. Dat schijnt tegenwoordig te moeten. Vroeger was dat niet nodig. Vroeger werd er helemaal niet voorgelicht. En alles is gewoon doorgegaan, zoals u ziet. Er zal toch niemand zijn die er niet is?

Toen ik klein was, heb ik het historische moment meegemaakt dat de voorlichting weer op gang kwam. Ik heb het eerste bedrijf meegemaakt. Je mocht weer vragen stellen. Je kreeg geen antwoord. Want dan vroeg je: Waarom worden de kindertjes door moeder gevoed? Zeiden ze: Ja kijk-es, vader heeft toch al zoveel aan zijn hoofd, he? Bij ons thuis zeiden we altijd, als kinderen onder mekaar: Als vader voorlicht kun je toch merken dat-ie achterligt.

En op school werd je ook geen draad wijzer. De Nederlandse scholen zijn geheel gesteriliseerd. Neem de menskundeboeken. Met die gekke tekenaars die altijd ophouden als het leuk wordt. En in de dierkundeles? Ook geen woord. Want ik heb zelf nog in de dierkundeles de vraag gesteld, namens de klas, met zo'n kop: Waar komen de kalfjes vandaan? Antwoord: Uit de oude koe. Ik zeg: Waar komen de oude koeien vandaan? Uit de sloot mevrouw. Waanzin! Achteraf kun je erom lachen. Maar het was toch wel een gekke tijd. Fijn dat u er allemaal zo gaaf uit vandaan bent gekomen. Wie lacht heeft het verwerkt, zeggen ze altijd. Het had toch best kunnen zijn dat u was blijven haken aan een of ander taboe? Taboe. Iemand die nog weet wat dat waren: taboe's? Nou, dat is iets van vroeger. Dan waren sommige dingen verboden. Trouwens, vroeger was alles verboden. Ik zeg ook altijd: mensen die uit die tijd komen, hebben toch eigenlijk nog een tegoedbon.

Vroeger mocht er niks. En het gekke was, je mocht de dingen niet alleen niet doen, je mocht ze ook niet zeggen. Zeggen was even erg als doen. Als je vroeger een woord als homoseksualiteit hardop uitsprak, was je alleen daarom al verdoemd. En hoe is dat tegenwoordig? Nu komt je zoon thuis: Ik heb me verloofd. Zeg je: Proficiat kerel, een jongen of een meisje?

O, als je vroeger met nu gaat vergelijken, rijzen je haren te berge. Als je vroeger, als kind thuiskwam met een boekie van de NVSH met dubieuze plaatjes, kreeg je toch een standje? Nou staan die standjes IN dat boekje.

En ik ben een heel naive figuur. Ik denk altijd: als het te gek wordt, zal de overheid wel ingrijpen. Maar de overheid grijpt helemaal niet in. De overheid moedigt alles aan. Die zegt: Vooruit maar jongens, ga je gang maar, hang ze maar op, automaten met voorbehoedsmiddelen. Ik heb al zo'n ding zien hangen. Maar die was een beetje defect. Nee, niet geprobeerd. Stond iets op van: kapot.

Toch, niet alleen de jonge generatie wordt veel vrijer in al deze dingen, maar wij toch ook U niet? Ik wel. Ik word met de dag vrijer. Soms denk ik: hoe moet dat aflopen. Laatst voelde ik me zo vrij, toen beklemde het me helemaal.
Onzin, u moest eens weten wat ik tegenwoordig in mijn vrije tijd, wat ik allemaal, olala wat ik allemaal wou.

Bovenkant pagina
Fons Jansen startpagina