Fons Jansen


Conference: Openingsconference

"Goedenavond, andersdenkenden

Dat kun je tegenwoordig tegen iedereen zeggen, iedereen denkt anders, vroeger dachten we allemaal hetzelfde.
Maar tegenwoordig, je hebt andersdenkende protestanten, je hebt andersdenkende katholieken, je kunt het beste zeggen: goedenavond, katholanten en protestieken.

Ik mag u misschien eerst even mijn coadjutor voorstellen, dat is de pianist Frans Oudhoff.
Hij komt heel ver hier vandaan, hij woont vlak bij Alkmaar in een klein Nederlands hervormd dorpje, Bergen, Bergen N.H.- het staat er ook achter. Nou, hervormd is nog wel een gezellig geloof. Maar wat heel streng schijnt te zijn, dat is gereformeerd. Die mensen mogen niks. Nou ja, alles mag, maar veertig jaar later. Dan blijft het langer leuk.
Ik mag dit gerust zeggen, want deze mensen mogen toch niet naar de schouwburg.
Dat is het geraffineerde van dit programma, als er iemand bezwaar maakt, kan ik altijd zeggen: He, wat doet u hier.

Nou, van mijzelf weet ik het. Maar katholiek, dat zegt tegenwoordig ook al niets meer. Als je in Nederland zegt katholiek, dan vragen ze meteen: Ben je progressief of conservatief? Of ze vragen: Ben je van de oude of de nieuwe katechismus? En als je van de nieuwe katechismus bent, vragen ze: Ben je van de eerste druk of van de herziene uitgave? Of: Ben je goed katholiek? Ook een hele speciale categorie: goed katholiek. Wij thuis waren dat niet. Maar bij ons in de buurt woonden er wel van die zogenaamde goede katholieken Mensen die hun geld beleggen in koninklijke olies, van de rente missen laten lezen, omdat je dat kan aftrekken van de belastingen.
Nee, een goede protestant is heel iets anders. Een goede protestant dat is eigenlijk iemand die uitsluitend deux-cheveaux rijdt, omdat in de bijbel staat: Mozes ging de berg op in zijn eentje.

Wij thuis niet. Wij waren niet van die uitslovers. Wij waren wat de Fransman zou noemen: catholique avant tout, af en toe. En wat is er sinds mijn jeugd allemaal afgeschaft en opgeheven en gesloten. Nou de kathedrale kerk van Rotterdam weer. Gesloten. Verkocht. D'r was een Amerikaan die heeft er nog een bod op gedaan, die wou er een hotel van maken. Ik zeg: Had je eindelijk in de kerk mogen slapen.
Kunt u zich voorstellen, iemand die een rustige kamer vraagt op het koor En de vrijdag is ook afgeschaft. Het vis eten op vrijdag. Ik denk nog wel eens terug aan de gouden tijd dat ik nog in staat was op vrijdag mijn zonden uit te boeten door het eten van gebakken paling Het was haast een beloning. De paling is nog te krijgen, maar het helpt niet meer. En een strop voor de visboer. Goed, onze pastoor is nog naar de visboer toe gegaan met een kleine schadeloosstelling, een enveloppe met inhoud, het zogenaamde viscouvert.
Heeft u er wel eens over nagedacht wat de economische gevolgen zijn van dergelijke maatregelen? Nu de vrijdag is afgeschaft, vist Volendam achter het net. En als ze het celibaat dan ook nog opheffen, gaat Schiedam ook nog op de fles.

Nou praten we al zo en nou is het pastoraal concilie in Nederland nog niet eens geeindigd. Het belooft ook niet te worden wat het Vaticaans Concilie is geweest. Dat vond ik spannend. Want vaak had je een grote meerderheid voor en dan ging het toch niet door, weet u nog? Weet u hoe ze dat deden? Hadden ze 2500 bisschoppen. Als ze gingen stemmen hadden ze dus 2500 stemmen. Hadden ze bijvoorbeeld144 tegenstemmen, dachten ze, 144: het gros stemde tegen.

En de markante rol die in dat concilie is gespeeld door kardinaal Ottaviani.
Kardinaal Ottaviani was iemand die dacht dat als je het weerbericht hetzelfde liet, dat het weer dan ook niet veranderde.
Telkens als ze wat wilden veranderen, zag je hem weer alle dogma's onder de arm nemen en terugbrengen naar de ijskast. Dan dacht ik: Gut, zouden ze dan toch beperkt houdbaar zijn.
Nee, het Vaticaans Concilie is uniek geweest in de geschiedenis. Dat krijgen we nooit meer terug. 2500 Vrijgezellen die over het huwelijk discussieren. Om na maandenlange discussies tot deze gevolgtrekking te komen: ongeoorloofde middelen zijn verboden.

Altijd weer mensen die hopen dat er nu eindelijk een cabaret zal zijn dat niet over de pil begint. Nou ja, je kunt zo'n ding ook tegen eten. Je hoort de mensen al zeggen: De pil, hou er over op, je krijgt er een kind van. Een heel onverwacht neveneffect. Maar u had het kunnen weten, want het heeft duidelijk in de krant gestaan.
"Waarschuwing aan de ouders: Van de pil word je ouder."
Jazeker, dat zijn de nevenverschijnselen, daar zijn we nog niet mee klaar Want wij hebben in de familie twee nichten, die namen ook de pil in, maar die nichten kregen nevenverschijnselen.
O ja, en toen is er nog een pauselijke commissie geweest in het Vaticaan en die heeft twee jaar nagedacht over de geoorloofdheid van de pil. En de commissie is naar mijn gevoel, dames en heren, eerlijk waar, tot de bevinding gekomen, dat deze pil een heel deugdelijk middel is. Want de commissie heeft er twee jaar mee in zijn maag gezeten en heeft geen conclusie ter wereld gebracht.

Sindsdien wacht menig bed op de Heilige Stoel.
Nou denk ik ineens: als ik dit alles 450 jaar geleden gezegd had? Zo ten tijde van de hervorming? Dan was er niet geklapt. Dan waren er klappen gevallen. Dan was de zaal ontruimd. En het balkon ook. En ik was uitgescholden voor ketter.

Bovenkant pagina
Fons Jansen startpagina