Fons Jansen


Conference: Kleuter op fietsie

He, weet je wat ik ben? Ik ben vijf. En m'n zus, jonge, die is al twintig. En m'n zus had een vriend, he, en die wist maar niet wat-ie worden moest, tot-ie vader moest worden.
Nou heb m'n zus een baby, nou jonge, het is een klerebaby, hoor. Als-ie een boer laat, roept iedereen 'hoera!'. Als ik een boer laat, roepen ze 'foei!'... Maar als je oud bent, dan mag het weer, he? Dat zeggen ze altijd: opa had goed geboerd.
He, jonge, mijn vader, he, als je het met hem eens bent, he, dan denkt-ie dat-ie gelijk heb.
O joh, mijn vader, die voedt ons op uit een tijdschrift. Laatst was het zoek, zijn we een week niet opgevoed.
En iedere morgen brengt mijn vader me weer naar die anti-autoritaire kindercreche, en ik wil helemaal niet naar die anti-autoritaire kindercreche, maar mijn vader zegt: Je moet!
Nou jonge, die juf, he, van die creche, die is hartstikke achterlijk. Dan zegt ze: Waarom doe jij niet mee in de zandbak? Ik zeg: Juf, als u m'n test gelezen had, dan wist u dat ik negatieve faalangst heb, en dan niet optimaal functioneer in het groepsgebeuren.
Nou, laatst kreeg ik zelfs een draai om m'n oren! Goh, of je een klap in je gezicht krijgt! En wat doet de overheid? Niks. Die hebben alleen maar een vereniging voor het ongeboren kind. Ik denk wel eens: was ik maar nooit geboren, zat ik nou in een vereniging. Maar als je eenmaal geboren bent, dan is er niks meer voor het kind. Wat? Postzegel? Ja... denken ze ons nog effe te kunnen lijmen, achter onze rug.
He, als m'n vader thuiskomt, he, dan zegt m'n moeder altijd tegen mij: Ga jij maar gauw naar bed, want paps is doodop. Is hij moe, moet ik naar bed.
Laatst kwam ik thuis, had ik m'n bloes gescheurd. Kon d'r niks aan doen, ik had gevochten. Kon ik ook niks aan doen, want m'n vriendje was begonnen met terugslaan, he. En m'n moeder kwaad, ze zegt: Ik krijg van jou nog 'ns een keer grijze haren! Ik zeg: Zo, wat hebben jullie dan vroeger met opoe uitgespookt.
Nou, m'n opoe, die is ook hartstikke achterlijk, hoor. Dan zegt ze: Wat gebeurt er met jongetjes die jokken? Ik zeg: Nou, als ze dagelijks oefenen, mogen ze later tweedehands auto's verkopen.
Weet je wat m'n opoe zegt? Als je lief bent ga je later naar de hemel, en als je stout bent, ga je later naar de hel. Dus waar gaan jongens en meisjes naartoe die vieze spelletjes doen? Ik zeg: Naar het Wilhelminapark.
He, als m'n opoe jarig is, he, weet je wat ze dan doen? Dan hangen ze allemaal slingers op, en dan gaan m'n oom en tante over hun ziektes vertellen... Nou, mijn oom en tante hebben een rotleven hoor. Ik heb laatst gehoord: ze leven al jarenlang als broer en zus. Nou, ik weet wat het is.
En toen ik zelf jarig was, toen kreeg ik dit fietsie, en ik kreeg... eh... 'n sprookiesboek... met maffe verhaaltjes, over een kikker, en als je hem een zoen geeft, dan wordt het een prins. Nou, voor geen geld, jonge. Heb je nog meer prinsen, en nog minder kikkers. Trouwens, ik vind iemand die in z'n vrije tijd kikkers gaat zoenen, die heb een afwijking. Da's een mafkikker.
Ja, je hoeft mij niks meer te vertellen, hoor. Mijn moeder, jonge, die heb me helemaal voorgelicht. Ik heb gelachen! Ik zeg nog: Hoe verzinnen ze het. En m'n vader zit altijd te zeuren van 'het gezin is toch wel het mooiste wat er is'. Boeh, wat is nou een gezin, jonge? Gewoon een kindercreche met onbevoegde leiding. Maar ik weet wel, mijn vader wou maar twee kinderen, anders konden we niet meer in de auto. Hij zegt tegen mij: Jou hebben we nog genomen. Ik zeg: Ja, zo voel ik me ook.

Bovenkant pagina
Fons Jansen startpagina